Napelemek koronázzák tanyasi házam tetejét

Egy szép, és hatalmas földbirtokkal rendelkező tanyát vásároltam magamnak, hogy megfelelő helyszínt biztosítson az igencsak népesnek mondható családom által megszervezett összejövetelekhez. Mivel jómagam életvitelszerűen itt élek és a családi rendezvények is napokig, vagy akár hetekig szoktak tartani, így az áramellátásnak korszerűnek és folyamatosnak kell lennie.

Örömmel szereztem tudomást arról, hogy napelem pályázat érhető el tanyák részére – 95 százalékos vissza nem térítendő támogatással. Ez a pályázat természetes személyek számára is hozzáférhető. Napelem rendszerre akár 4 millió forintos napelem támogatás is elnyerhető, de a teljes megvalósítás költségeinek maximum 95 százalékát fedheti le a megítélt támogatási összeg.

Evidens tény, hogy csupán a megfelelően, profi módon megtervezett napelem rendszer éri meg anyagilag. Éppen ezért a minőségi alapanyagok mellett a professzionális kivitelezés is létfontosságú tényező. Hiába is várnánk el magas teljesítményt olcsó gyártmányú napelem moduloktól. Számomra elsődleges szempont volt, hogy magas tudású, és szakmailag korrekt kivitelezőt találhassak, akitől azonnal árajánlatot kérhetek.

Meg is kaptam minden költséggel kapcsolatos információt, amit egy nagyon alapos helyszíni felmérés követett. A szakemberek segítettek az adminisztrációs papírmunkában, emellett minden szempontot számításba vettek, hogy megállapíthassák, hogy alkalmas e-az épület a kivitelezés megvalósítására. Ez nagyon szimpatikus hozzáállás, hiszen hallottam már olyat, hogy egy adott kivitelező elegendőnek talált annyit, hogy küldjenek a számára néhány képet a telepíteni kívánt helyszínről.

Mindezeken kívül fontos szempontnak vették, hogy egészen pontosan mik az elvárt energiaigények. Ezzel kapcsolatban sok kérdést feltettek, hogy minél szerteágazóbb képet kapjanak arról a kivitelezők, hogy milyenek a család fogyasztási szokásai, ez tartósan fennáll-e, vagy ingadozik-e esetleg, stb.

Mivel a tanyámon álló épület elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a telepítésre szánt modulokat, illetve a tető tájolása, dőlésszöge is megfelelőnek tűnt, így gond nélkül neki lehetett látni a munkálatoknak. Egy szakképzett villamos tervező is mindvégig jelen volt, aki felügyelte a szempontokat, hogy milyen teljesítményű és méretű rendszerre van szükség ahhoz, hogy elérjük napelemünkkel a kívánt célt, ami nem más, mint áramszámlánk lenullázása.

A napelem pályázat számomra egyértelműen meghozta a várt sikert. Csupán egy töredéket volt szükséges önerőből finanszíroznom, és az eredmény egy tökéletesen működő, esztétikus, költséghatékony napelem modulrendszer. Így már gond nélkül fogadhatom tanyámon a szeretteimet és nem fő a fejem az áramszámla miatt.