Rendezvényeknél kell az esőnap, napelem rendszereknél szükségtelen

Az időjárás sok dolgot befolyásol az ember életében, és tetszik-nem tetszik, kénytelenek vagyunk alkalmazkodni hozzá. Aki rendezvényszervezésben dolgozik, tudja, hogy milyen jó érzés az, ha kegyes hozzánk az időjárás, és jól sikerül egy koncert, vagy éppen egy kézműves nap, családi délután a gyerekekkel. Sokkal másabb hangulata van egy szabadban megtekintett kellemes nyáresti színházi előadásnak, mint egy zárt térben lejátszott darabnak.

De az élet más területén is fontos kérdés lehet az időjárás, bizony ha nem süt a nap vagy esik az eső, az elronthat egy családi összejövetelt, vagy kerti sütögetést is akár. És vajon egy borús időszak elronthatja a napelemrendszert használók napjait is?

Ez nem is érdekelt engem addig, amíg el nem kezdtünk foglalkozni a kérdéssel, hogy hogyan kerülhet Napelemrendszer családi házra 2021-ben. Egy olyan házéra például, amilyen a miénk is. Találtunk is egy weboldalt, a napelemrendszer.info-t, ahol minden ezzel kapcsolatos és számomra egyébként is nagyon érdekes kérdésünk megválaszolásra került. Az egyik ilyen a mi történik, ha nem süt a nap? volt. Hiszen azt gondolná egy hozzá nem értő ember, hogyha süt a nap, akkor van, ami táplálja a napelemeinket, ha pedig borult az ég vagy esik az eső, akkor a logika szerint nincs áram sem. Ez szerencsére nem így van.

Ez attól is függ, hogy milyen napelem rendszert alkalmazunk. De alapjában véve semmi sem történik. Vagy vételezzük továbbra is az energiát áramszolgáltatótól a megszokott módon, vagy korábban akkumulátorokba tárolt áramot használjuk fel. A rendszer típusa határozza meg ezt is, hogy mi történik a többletárammal. Ez az az energia, amit berendezésünk megtermel ugyan, de nem kerül felhasználásra. Ez is berendezéstől függően vagy visszatöltésre kerül a szolgáltatónak, vagy pedig akkumulátorokba töltődik, ahonnan használható, ha nincs elegendő napsütés.

De megtudtam még egy másik érdekes dolgot is, miszerint, hogy a napelemnek például semmi köze sincs a napkollektorhoz, pedig a köznyelv mégis nagyon gyakran keveri a kettőt. A kollektor hőt állít elő az összegyűjtött napsugarakból, a napelem pedig elektromos áramot. Egyedül az energiaforrás, vagyis a napsugárzás begyűjtése az egyetlen közös pont a kettő között.

Nekem az úgynevezett visszatápláló rendszer volt a szimpatikus, mert nem szerettem volna teljesen függetlenedni az áramszolgáltatótól. Viszont megtudtam, hogy ettől még azért lényegesen több információra van szükségük, hogy megszülessen egy teljesen egyéni, személyre szabott árajánlat is. Első körben csak pár adat kellett, valamint az éves energiafogyasztás megadása. Ezek alapján lehet elindulni, hogy körülbelül milyen teljesítményű berendezés lesz az, amire szüksége lehet a háztartásunknak.  Vannak olyan tényezők is, mint például az ingatlanunk egyéni adottságai, amelyeket csak személyes kiszállás és helyszíni felmérés során lehet tisztázni. Ezek szintén fontosak lehetnek a továbbiakban. Nagyjából ezektől a dolgoktól függ, hogy milyen úton módon lehet családi házra napelemrendszert beszerezni 2021-ben.

Amikor megérkezett a napelemrendszer.info szakembere hozzánk, nagyon örültem, mert elmondta, hogy semmi akadálya sincs annak, hogy visszatápláló rendszer kerüljön a házunkra. Az ingatlan tájolása és a tető dőlésszöge is megfelelőnek bizonyult. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen tényezők is befolyásolják a rendszer megtervezését, ahogyan az is, hogy állnak -e magas fák a telkünkön, vagy magas épületek a szomszédságunkban. Pedig logikus, hiszen ezek a dolgok árnyékolnak, vagyis könnyedén akadályozhatják, hogy a napsugarak elérjék a tetőt, illetve az azon helyet kapó napelemeket.

Az árajánlat rövid időn belül a kezemben volt, így már csak a berendezés felszerelése és beüzemelése van hátra, amire már ki is tűztük a megfelelő dátumot. Biztosan állíthatom, hogy itt nem lesz szükség esőnapra, mint a rendezvényeknél.